Vreti sa stiti secretul unei vieti fericite? Binenteles ca da.

Majoritatea oamenilor sunt diferiti si evident, au metode diferite de a se bucura de aceasta viata fericita. Calugarii din Tibet se folosesc de meditatie, Hawaienii sunt ajutati de Ho’oponopono iar britanicii prefera sa-si petreaca Vineri seara la carciuma.

Cu toate acestea, un studiu efectuat pe durata a 75 de ani la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, a incercat sa demonstreze metodele cele mai bune pentru a avea o viata cat mai fericita.

Acest studiu, unul dintre cele mai longevive vreodata efectuate, a inceput in 1938 la care au participat 268 de studenti de sex masculin, fiecare apartinand diferitelor paturi ale societatii. Studiul a analizat fiecare aspect al vietii lor, incepand de la venituri si pana la consumul de alcool.

La data de 2 Februarie 2012, numai 68 din cele 268 de persoane mai erau in viata. Individul care a condus cercetarile din 1974 si pana in 2004 este specialistul in psihiatrie de la Harvard, George Vaillant, care a obtinut datele in urma Studiului Grant, efectuat in cadrul aceleiasi universitati.

Unele dintre aspectele acestui studiu continua sa iasa la iveala si sunt necunoscute publicului in acest moment. Totusi, vom imparti cu dumneavoastra informatiile pe care le avem.

Acestea sunt unele dintre „perlele de intelepciune” castigate in urma efectuarii studiului:

Fericirea inseamna iubire. Punct.

Acestea sunt cuvintele pe care Vaillant le-a notat in concluzia cercetarilor ce au durat 75 de ani si au costat in jur de 20 de milioane de dolari. Acesta continua prin a explica faptul ca exista doi piloni puternici pentru sustinerea fericirii: iubirea si „gasirea unei cai de a face fata vietii fara a pierde din vedere dragostea”.

Asta inseamna ca puteti fi o persoana extrem de bogata, care locuieste intr-un conac, cu propriul majordom si McDonalds, dar banii si puterea influenteaza extrem de putin fericirea deoarece „in ceea ce priveste realizarile, singurul lucru care conteaza este sa fiti multumiti de munca voastra”, spune Vaillant.

Toate relatiile conteaza, chiar si cele din copilarie. Acestea servesc nu numai ca indicator general al fericirii in viata, ci si ca indicator al satisfactiei in cariera. La fel de mult conteaza si conexiunile pe care le faceti si, precum a spus-o intr-un mod succint H.L. Hunt, „Banii sunt doar un mijloc de a tine socoteala”.

Inteligenta nu determina aflarea sau indepartarea fericirii

Evident, inteligenta va avea un oarecare efect asupra starii noastre; nu insinuam faptul ca persoanele cu un IQ mai scazut nu sunt capabile de a simti fericirea. Pentru a clarifica, media de IQ din Statele Unite este de 98. Cu toate acestea, conform Studiului Grant de la Harvard, barbatii cu coeficientul de inteligenta cu putin peste medie sunt, de obicei, la fel de fericiti precum persoanele considerate genii.

Puteti gasi fericirea dupa durere

Unul dintre participantii la studiu, Godfrey Minot Camille, o persoana inalta si roscovana, era narcisist si diagnosticat cu hiponcondrie de dinainte de a implini treizeci de ani; acesta a incercat sa se sinucida. La varsta de cincizeci de ani, a devenit un altruist empatic si vedea viata intr-un mod pragmatic si cu stoicism.

Isi amintea modul in care iubirea i-a schimbat viata de-a lungul anilor. Iata ce a spus Godfrey cu propriile cuvinte la varsta de saptezeci si cinci de ani: „Eu provin dintr-o familie disfunctionala, inainte ca acestea sa aiba o denumire.

Nu ma simt dezamagit de viata mea profesionala – departe de acest lucru – dar finalul cu adevarat marcant se evidentiaza prin persoana care, incetul cu incetul, am devenit: confortabila, fericita, eficienta si coerenta.

Atunci cand a murit in timp ce escalada Alpii la venerabila varsta de 82 de ani, acesta era considerat un sot si tata iubitor de catre 2 copii minunati iar parohia pe care o frecventa a fost plina de laude la serviciul sau memorial. Episcopul ce a vorbit in amintirea lui a spus ca A trait o viata simpla dar bogata in legaturi cu ceilalti oameni.

Puteti cumpara cartea de 480 de pagini a lui George Vaillant, intitulata Triumful Experientelor: Barbatul din spatele Studiului Grant de la Harvard de pe Amazon sau de la editura Harvard University Press.

4 thoughts on “Studiul de la Harvard, efectuat pe durata a 75 de ani, demonstreaza secretul unei vieti fericite

  1. Felicitari pentru acest material bine documentat si structurat! Am invatat multe lucruri noi despre optimizarea performantei website-ului si sunt nerabdator sa vad rezultatele aplicand sfaturile prezentate.

  2. Am gasit acest articol extrem de util, mai ales ca aveam probleme cu incarcarea lenta a paginilor. Recomand tuturor celor care se confrunta cu aceeasi situatie sa il citeasca si sa aplice sfaturile mentionate.

  3. Ma bucur ca autorul a abordat subiectul optimizarii performantei website-ului intr-un mod accesibil si usor de inteles. Sunt impresionat de sugestiile oferite si voi incerca sa le aplic si eu pe propriul meu site.

  4. Articolul este foarte interesant deoarece prezinta o serie de idei si solutii pentru optimizarea performantei website-ului. Recomand cu caldura citirea acestuia pentru a intelege mai bine modul in care putem imbunatati viteza de incarcare a paginilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *